Oslo Fashion Week = Pelsfritt!!

motpels

Som dere vet, er jeg veldig imot pelsoppdrett, så derfor ble jeg glad når jeg hørte på nyhetene i går at Oslo Fashion Week blir pelsfritt. For mote skal ikke være å pynte seg med andres lidelse. Og bruk av ekte pels er dessverre synonymt med lidelse og dyreplageri.

Initiativtakere er klesdesigner Fam Irvoll, motejournalist Hilde Marstrander og designer og stylist Kjell Nordström. De har samlet inn 220 underskrifter fra motebransjen i Norge, og ønsker med dette å signalisere til presse, politikere og publikum at norsk motebransje tar avstand fra pelsindustrien. Jeg synes det er et utrolig bra initiativ.

Designeren Fam Irvoll mener at norsk motebransje har nok makt til å kunne endre pelsnæringen. “Jeg tror at NOAH og deres medlemmer sammen med oss i motebransjen, har store muligheter for å kunne gjøre noe med denne torturen. Jo flere som snakker om dette og jo mer det rettes fokus på mishandling av dyr, jo større er jo sjansen for å få dette på rett vei”, sier Irvoll, og mener at “motefolket nå har sjansen til å endre folks oppfatning om pels”.

Hun mener bransjen har muligheten til å faktisk kunne gjøre en forskjell når det gjelder hva nordmenn velger å ta på seg i vinter. Designeren synes ikke man skal undervurdere hva folk i motebransjen kan gjøre når man sammen tar et politisk standpunkt.

Når kjente moteaktører velger å unngå pels i sitt arbeid, vil dette rette fokuset bort fra å kjøpe pelsen man ser på catwalken og andre steder. Jeg håper dere alle er like imot pelsoppdrett som meg; for hva f**n skal man med det? Og hvorfor skal dyr lide for det? På en blogg fant jeg et veldig bra brev som skulle sendes til pelsoppdrettere:

“Kjære pelsoppdretter der ute: Se for deg at jeg kommer og tar deg. Bare lat som at jeg er 10 ganger så stor som deg, tenker smartere enn deg, og er sterkere enn deg. Så tar jeg deg. Jeg tar deg inn i bagasjerommet mitt hvor du bare blir slengt alle veier og ikke kan se noenting. Du blir jo livredd, fordi det er helt naturlig og bli det. Når vi endelig kommer fram til min hemmelige plass, så slenger jeg deg inn i et bur sammen med Mora di! Der skal du sitte uten mat til du dør. Hvordan kjennes det ut? Siden du allerede ikke eier følelser, så kommer det ikke til å bli aå altfor vanskelig og faktisk ta det valget der du MÅ gjøre. Ja, du vil jo leve, så nå skal du begynne å spise moren din. Kanskje det er for trang plass til å faktisk drepe henne først? Vel, da kan du jo bare spise rett av henne som hun er. Hvor vil du starte? Med armen? Ja, bare ta et tygg. Hvordan føles det? Bare se rett inn i din Mammas øyne og si at du skal spise henne, for du må. Du er blitt fanget og du kan seriøst ikke gjøre noe annet for å skaffe mat. Heller ikke drikke. Drikker du eget urin? Mammas urin? Hva gjør du? Føles det kanskje litt ekkelt med tanke på å faktisk gjøre det selv? Vel, frykt ikke. Du lever jo så lenge det er mer igjen å spise av Moren din. Men når hun er tom, så skal du bare vente. Du er full av infeksjoner og kroppen skriker etter hjelp. Sårene du har er etter at moren din prøvde å gjøre motstand. Nå skal du sitte og tenke på det mens du ser på sårene dine mens du sakte men sikkert sovner. Du kommer til å våkne igjen. Mange ganger. Men er du heldig så kommer jeg og slår deg i hodet før du rekker og sovne inn. Så er du ferdig, og fri. Men bare på innsiden. Skinnet ditt skal jeg nå tjene penger og bli rik på. Så da var det kanskje ikke så ille allikevel? “

VÆR IMOT PELS DU OG!!

5 Responses to “Oslo Fashion Week = Pelsfritt!!”

  1. Ine says:

    SÅ BRA! Endelig skjer det ting her! Nå ble jeg skikkelig glad. Har så respekt for dem som står frem og sier et rungende nei til pels. Dette var et flott innlegg!

  2. Victoria says:

    Ja, jeg ble veldig glad jeg også! Motebransjen har stor makt, og kan klare å stoppe pelsoppdrett til en stor grad. Veldig bra at noen endelig gjør noe :)

  3. Kristine says:

    For et bra innlegg! Flott at du er imot pels!

Leave a Reply